Amszterdam - képekben a világ városai, 39. rész

Bár az ország hivatalos fővárosa Hága, a hollandok mégis Amsterdamot tartják a legfontosabb településüknek.

2005.11.29 06:34, Forrás: neumann-centenarium.hu


Amszterdam - képekben a világ városai, 39. részképgaléria

Amszterdamot lehetetlen bármivel is összetéveszteni, holott nincs olyan közismert szimbóluma, mint Párizsnak, Londonnak vagy Rómának, s nincsenek felhőkarcolói sem, mint Hongkongnak vagy New Yorknak. Mindenkit megérint a régi, de egyszerre modern város, aki csak felkeresi. Szép, gazdag és tökéletes, ám mégis élettel teli és izgalmas.

Amszterdam az Amstel folyó deltatorkolatánál cölöpökre épült, a XVII. században Párizs, London és Nápoly után Európa negyedik legnagyobb városa volt, s hét tengeren uralkodott. Amszterdamot a fűszer- és rabszolga-kereskedelem tette gazdaggá. A jómódú kereskedők építtették maguknak azokat a városi palotákat, melyek mindmáig meghatározzák a város arculatát, s ők voltak a művészetek támogatói is.

Bár az ország hivatalos fővárosa Hága, a hollandok mégis Amsterdamot tartják a legfontosabb településüknek. Hollandia legszebb, több ezer házból álló, úgyszólván érintetlen műemlék együttese páratlan a világon. Ha a város térképére nézünk, geometriai rendezettséget fedezhetünk fel: Amsterdam földjét körutak, sugárutak és szabályos alakú csatornák szabdalják. Északon fut a hatalmas emberi létesítmény, a hajózható Het csatorna. Csatornahálózata miatt Amsterdamot - teljes joggal - az észak Velencéjeként is emlegetik. Az úriemberek csatornáján (Herengracht), a Császár csatornáján (Keizersgracht) és a Herceg csatornáján (Prinsengracht) kellemes hajókirándulást tehetünk, miközben gyönyörködhetünk a város épen maradt középkori épületeiben. Amszterdamot akár a hidak városának is nevezhetnénk, ugyanis a csatornák felett 850 híd biztosítja az átjárhatóságot.

A főutca egyenesen a főtérre fut (Dam). Itt áll facölöpökön a tiszteletet parancsoló királyi palota (Koninklijk Pales), melyet kár lenne kihagyni. A francia megszállás alatt itt tartózkodott Napóleon, ebben a festett mennyezetekkel, és márványszobrokkal ékesített palotában. A gótikus stílusú Nieuwekerk (Új templom) is a Dam téren található.

Az Amszterdami Holland Nemzeti Múzeum (Rijksmuseum, Stadhouderskade) több annál, hogy számos tárlatát - ázsiai művészeti, impresszionista festészeti és a fajanszgyűjteményt - egy nap alatt végiglátogathatnánk. A Museum Het Rembranthus a művész személyes tárgyait és számos munkáját gyűjtötte Rembrandt egykori lakhelyén. A Van Gogh rajongók látogassanak el a Rijkmuseum Vincent Van Gogh-ba.

A naplója által híressé vált Anne Frank háza évente több százezer látogatót fogad. A berendezést pont úgy hagyták, mint ahogy azon a szörnyű napon volt, amikor a család tagjait deportálták.

Szombatonként az Albert cuypstraat nevű hatalmas piacon, melyen a lakosság 5%-a rendszeresen megjelenik különféle portékák cserélnek gazdát. Amszterdam a világ gyémántfeldolgozásának egyik központja. Az iparág mûhelyeiben munka közben figyelhetjük meg a gyémántcsiszolókat. A város állatkertjének 6000 állata, a farm, a planetárium és a pálmaház értékes tapasztalatokkal gazdagít.

Amszterdam virágzó város, amit minden turista nehéz szívvel hagy el. Úgy tűnik Amszterdam sokszínûségéből profitál és kevés a turista-fárasztó hely, amitől a legtöbb város elveszti varázsát. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy Amszterdam holland veleje átsugárzik a város hangulatán, amihez hozzájárulnak a XVII-XVIII. századi építészet, a bicikli flották, a fákkal szegélyezett csatornák és az elszórt parkok. De így hatnak az út menti farönkök is - tudni kell, hogy a hollandok szeretik kutyáikat és ez a világ egyik legmozgékonyabb fővárosa.

Amsterdamtól 35 km-re fekszik a De Kennemerduinen Nemzeti Park hatalmas dűnevidéke. A dűnék változatos növényvilágából a mocsári nőszőfű, a tőzegboglár, a kereklevelű körtike és a páfrányfa emelkedik ki.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Boston - képekben a világ városai, 38. rész Moszkva - képekben a világ városai, 37. rész San Diego - képekben a világ városai, 36. rész Genova - képekben a világ városai, 35. rész Hongkong - képekben a világ városai, 34. rész Madrid - képekben a világ városai, 33. rész Melbourne - képekben a világ városai, 32. rész Berlin - képekben a világ városai, 31. rész Bagdad - képekben a világ városai, 30. rész Prága - képekben a világ városai, 29. rész

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.