Oscar-díj: Nyolc jelölést kapott a Dreamgirls - képek a jelöltekről

Nyolc jelölést kapott a Dreamgirls című musical az idei Oscar-díjra, bár a legjobb film kategóriában nem került az öt kiválasztott közé.
2007.01.23 16:12, Forrás: MTI


Oscar-díj - Esélyes jelöltekképgaléria

A 79. Oscar-díj jelöltjeit Salma Hayek jelentette be kedden Beverly Hillsben.

Az 1960-as évek híres fekete női soul-énekegyüttese, a Supremes történetét feldolgozó Broadway-musical filmváltozatát a legjobb férfi és női mellékszereplő (Eddie Murphy és Jennifer Hudson), a legjobb művészeti irányítás, a legjobb hangkeverés és a legjobb jelmez mellett három különböző dallal is jelölték a legjobb eredeti dal díjára. A Dreamgirls alkotást hét jelöléssel a Babel című multinacionális dráma követi.

Alejandro Gonzáles Inarritu alkotása a legjobb film díjáért is harcba szállhat olyan riválisokkal, mint Martin Scorsese A tégla, Clint Eastwood Levelek Iwo Jimából, Stephen Frears A királynő és Jonathan Dayton és Valerie Faris Little Miss Sunshine című filmjeivel. A Bábel várományosa továbbá a legjobb rendezés, a legjobb női mellékszereplő (Adriana Barraza és Kikucsi Rinko), a legjobb eredeti forgatókönyv (Guillermo Arriaga), a legjobb eredeti filmzene (Gustavo Santaolalla) és a legjobb vágás Oscarjának.

A legjobb férfiszínész-jelöltek ötöse Forest Whitaker (Skócia utolsó királya), Peter O,Toole (Vénusz), Leonardo Di Caprio (Véres gyémánt), Will Smith (The Pursuit of Happiness - A boldogság nyomában) és Ryon Gosling (Half Nelson - Fél Nelson).

A legjobb női főszereplő Oscarjáért Helen Mirren (A királynő), Penelope Cruz (Volver), Judi Dench (Notes On A Scandal - Feljegyzések egy botrányról), Meryl Streep (Az ördög Pradát visel) és Kate Winslet (Little Children - Kisgyermekek)

A legjobb rendezők közé Clint Eastwoodot, Stephen Frearst, Martin Scorsesét, Alejandro Gonzáles Inarritut és Paul Greengrasst, a United 93 alkotóját jelölték. Scorsesének ez volt a 6. Oscar-jelölése.

A legjobb külföldi filmek közül az algériai Rasid Busared Indigénes (Bennszülöttek), a kanadai Deepa Mehta Víz (Water), a mexikói Guillermo Toro Pán labirintusa, a német Florian Henckel von Donnersmark The Lives of Others (A mások élete), és a dán Susanne Bier After The Wedding (Esküvő után) című filmjei reménykedhetnek az Oscarban. Nem került tehát be a legjobb öt közé ebben a kategóriában Hajdú Szabolcs Fehér tenyér című filmje.

Az idei Oscar-gálát február 25-én tartják.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Arany Glóbusz: aratott a Dreamgirls - képekkel

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.