Magyar '56 - Indiai szemszögből!

Különleges megemlékezésre, beszélgetésre invitálja október 25-én az érdeklődőket a Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum - Indiai szemszögből vizsgálják a magyar 1956 eseményeit.
2007.10.16 20:30, Forrás: hoppmuzeum.hu

A Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum "Misztikus India" című kiállításához indiai teaházi programokat indított.

TEAHÁZ A HOPP MÚZEUMHOZ

2007. október 25. 18-19:30-ig.

India és '56

Beszélgetés Bethlenfalvy Géza és Vekerdi József professzorokkal.

Október 25-én egy különleges megemlékezésre, beszélgetésre hívja a múzeum az érdeklődőket, ahol indiai szemszögből vizsgálják '56 eseményeit. Bethlenfalvy Géza indológus, diplomata a múlt évben adta ki "India és a magyar forradalom 1956" című könyvét, amely az indiai külügyminisztérium titkos archívumának az 1956-os magyar forradalommal kapcsolatos dokumentumait teszi közzé. 1956-ban érkezett Magyarországra Mohammad Ataur Rahman, aki az indiai diplomácia első képviselőjeként megnyitotta hazánkban az Indiai Követséget.

Három évet töltött Magyarországon, színes egyénisége és a magyarok iránti szeretete mély nyomokat hagyott mindenkiben, aki ismerte. Emlékirataiban így ír: "Az általam leírt események óta eltelt egy emberöltő, mégsem tehetek vallomást a hungarophilia, "magyarszeretet" kortalan és gyógyíthatatlan betegségének a legcsekélyebb enyhüléséről." M. A. Rahman jelentéseiben folyamatosan tájékoztatta az októberi forradalomról az indiai kormányt. Nehru indiai akkori miniszterelnöke és Krishna Menon, India ENSZ-delegációja vezetője is állást foglalt a magyar eseményekről.

A vendégek között lesz Vekerdi József is, akinek indiai témájú fordításain generációk nőttek fel, s kerültek közelebb e távoli országhoz. A beszélgetéseket Renner Zsuzsanna indológus, a Múzeum igazgatója vezeti.

Helyszín: Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum (1062 Budapest, Andrássy út 103.) A rendezvény múzeumi belépővel látogatható.

További információk a témáról: http://1956.mti.hu/Pages/News.aspx?ID=158672

A kiállításról bővebben: http://www.hoppmuzeum.hu/idoszaki.php#misztikus

További témák:

2007. november 8. 18-19:30-ig Indiai nők otthon és Budapesten.

2007. november 22. 18-19:30-ig Klasszikus és modern indiai irodalom magyar nyelven. Beszélgetés Gáthy Vera szociológussal és Dezső Csaba indológussal.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Indiában forgatott az Imago Mundi - Nézze meg a videóklipet! Önkéntes munka Afrikában, Indiában! Önkéntes munka Afrikában, vagy Indiában! Liz Hurley és férje Indiában tartotta esküvői partiját

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.